![]() | ![]() | ![]() |
v�elárik zlatý
Merops apiaster
European Bee-eater
Základné informácie
| Letné rozÅ¡Ãrenie: | LEGENDA: |
| Po�etnosť | |
|---|---|
| Po�et hniezdiacich párov/ breeding pairs in SR: | 700 - 1 300 |
| Po�et zimujúcich jedincov/ wintering: | 0 |
| Po�et párov v Európe/ breeding pairs in EU: | 480 000 - 1,000 000 |
| Status/ status: | menej ohrozený (takmer ohrozený) |
| PopulaÄ�ný trend v SR/ population trends in SR: | mierny nárast |
| PopulaÄ�ný trend v EÚ/ population trends in EU: | stredný pokles |
| RozÅ¡Ãrenie |
|---|
| Druh je rozšírený hlavne v južnejších a teplejších èastiach Slovenska. Ojedinele zahniezdi aj v severnejších oblastiach (Liptovská kotlina). Poèas �ahu je možné ho vidiet roztrúsene po celom Slovensku. Jesenný �ah prebieha najmä v kàd¾och. |
| Spôsob života |
|---|
| K nám prilieta zaèiatkom mája. Hniezdi v kolmých hlinitých stenách, do ktorých si vyhrabáva až meter dlhé nory. Hniezdi v kolóniách, ale aj jednotlivo. Živí sa lietajúcim hmyzom, hlavne blanokrídlovcami. Zimuje v južnej Afrike. |
| Ohrozenie |
|---|
| Ohrozný je najmä zanikaním (zosypávaním) a likvidovaním hniezdnych stien. Používanie insekticídov spôsobuje výrazný ubytok potravy. Úmrtnos� mláïat zvyšuje aj nedostatok potravy poèas dlho trvajúceho daždivého obdobia èi dlhotrvajúci pokles teplôt poèas hniezdenia. Pomôc� sa im dá hlavne vytváraním nových hniezdych možností ako aj udržiavaním už používaných hniezdnych stien (pozor, mimo hniezdnej sezóny!) |
| Poznámka |
|---|
Galéria
| < rybárik rieèny | krak¾a belasá > |











