![]() | ![]() | ![]() |
�ateľ hnedkavý
Dendrocopos syriacus
Syrian Woodpecker
Základné informácie
| CeloroÄ�né rozÅ¡Ãrenie: | LEGENDA: |
| Po�etnosť | |
|---|---|
| Po�et hniezdiacich párov/ breeding pairs in SR: | 1 500 - 2 500 |
| Po�et zimujúcich jedincov/ wintering: | 2 500 - 5 000 |
| Po�et párov v Európe/ breeding pairs in EU: | 530 000 - 1,100 000 |
| Status/ status: | - |
| PopulaÄ�ný trend v SR/ population trends in SR: | mierny nárast |
| PopulaÄ�ný trend v EÚ/ population trends in EU: | malý pokles |
| RozÅ¡Ãrenie |
|---|
| Vyskytuje sa v kultúrnej krajine v nížinách a pahorkatinách do 600 – 800m n.m. so solitérnymi stromami, stromoradiami, v stromovej vegetácii okolo potokov a riek, v záhradách, sadoch, viniciach aj v urbánnej krajine a pod. Zimné rozšírenie sa prakticky zhoduje s hniezdnym, presúva sa za potravou len do vzdialenos� nieko¾kých kilometrov od hniezdisk. |
| Spôsob života |
|---|
| Stály vták, hniezdi v dutinách, ktoré si sám vytesáva. Ve¾mi èasto hniezdi v mestách na dedinách. Živí sa aj rastlinnou potravou aj živoèíšnou potravou, ktorú vytesáva z dreva. Konzumuje aj plody (orechy, slivky, èerešne, moruše a i.). Dutiny po ïat¾ovi hnedkavom obsadzuje ve¾a druhov vtákov (rôzne spevavce, sýkorky, brhlíky, škorce a i.), preto je jeho výskyt ve¾mi dôležitý aj pre celkovú rozmanitos� hniezdièov. V zime navštevuje aj kàmitko. |
| Ohrozenie |
|---|
| Populácia je pomerne stabilná, no jeho hustota je celkovo nízka. Dôležité je zachovávanie starých sadov, parkov, záhrad a pod. |
| Poznámka |
|---|
Galéria
| < ïate¾ ve¾ký | ïate¾ prostredný > |












