![]() | ![]() | ![]() |
�ateľ veľký
Dendrocopos major
Great Spotted Woodpecker
Základné informácie
| CeloroÄ�né rozÅ¡Ãrenie: | LEGENDA: |
| Po�etnosť | |
|---|---|
| Po�et hniezdiacich párov/ breeding pairs in SR: | 30 000 - 60 000 |
| Po�et zimujúcich jedincov/ wintering: | 70 000 - 150 000 |
| Po�et párov v Európe/ breeding pairs in EU: | 12,000 000 - 18,000 000 |
| Status/ status: | - |
| PopulaÄ�ný trend v SR/ population trends in SR: | stabilný |
| PopulaÄ�ný trend v EÚ/ population trends in EU: | stabilný |
| RozÅ¡Ãrenie |
|---|
| Vyskytuje sa takmer na celom území Slovenska vo všetkých typoch lesov, od nížinných až po vysokohorské. Bežne sa vyskytuje aj v mestách, v záhradách, na cintorínoch a inde. Je to najpoèetnejší druh ïat¾a u nás. Zimné rozšírenie sa prakticky zhoduje s hniezdnym, presúva sa za potravou, vzdialenos� však väèšinou nepresiahne 2km. |
| Spôsob života |
|---|
| Stály vták, hniezdi v dutinách, ktoré si sám vytesáva. Živí sa v dreve žijúcim hmyzom, ktorý vyïobáva spod kôry, ale aj semenami dubu, borovice èi smreka a to hlavne v zime. Dutiny po ïat¾ovi ve¾kom obsadzuje ve¾a druhov vtákov (rôzne spevavce, sýkorky, brhlíky, škorce a i.), preto je jeho výskyt ve¾mi dôležitý aj pre celkovú rozmanitos� hniezdièov. V zime navštevuje aj kàmitko. |
| Ohrozenie |
|---|
| Populácia je pomerne stabilná. Dôležité je zachovávanie vhodných lesných porastov prostredníctvom jemnejších spôsobov obhospodarovania. |
| Poznámka |
|---|
Galéria
| < tesár èierny | ïate¾ hnedkavý > |














