![]() | ![]() | ![]() |
�ateľ trojprstý
Picoides tridactylus
Eurasian Three-toed Woodpecker
Základné informácie
| CeloroÄ�né rozÅ¡Ãrenie: | LEGENDA: |
| Po�etnosť | |
|---|---|
| Po�et hniezdiacich párov/ breeding pairs in SR: | 800 - 1 200 |
| Po�et zimujúcich jedincov/ wintering: | 2 000 - 3 500 |
| Po�et párov v Európe/ breeding pairs in EU: | 350 000 - 1,100 000 |
| Status/ status: | - |
| PopulaÄ�ný trend v SR/ population trends in SR: | stabilný |
| PopulaÄ�ný trend v EÚ/ population trends in EU: | neznámy |
| RozÅ¡Ãrenie |
|---|
| Vyskytuje sa v lesoch s vyššou nadmorskou výškou, od 400-1600m (1800m), predovšetkým v ihliènatých a zmiešaných lesoch. V nížinách sa nevyskytuje. Je viazaný na napadnuté odumierajúce a suché ihliènany. Zimné rozšírenie sa prakticky zhoduje s hniezdnym, ktorému je verný. Je to náš najmenej poèetný druh ïat¾a. |
| Spôsob života |
|---|
| Stály vták, hniezdi v dutinách, ktoré si sám vytesáva. Je viazaný na odumierajúce ihliènany, v ktorých si h¾adá potravu. Živí sa prevažne živoèíšnou potravou, ktorú vytesáva z dreva. Je známe aj krúžkovanie, ide o malé rany v kôre stromu, z nich vyteká živica ktorú konzumuje. Dutiny po ïat¾ovi trojprstom obsadzuje ve¾a druhov vtákov (rôzne spevavce, sýkorky, brhlíky a i.), preto je jeho výskyt ve¾mi dôležitý aj pre celkovú rozmanitos� hniezdièov. |
| Ohrozenie |
|---|
| Hustota jeho populácie je pomerne nízka, no stabilná, ohrozený je predovšetkým intenzívnym lesným hospodárstvom a chemizáciou v lesoch v ihliènatých lesoch, zameranou na boj proti škodcom. |
| Poznámka |
|---|
Galéria
| < ïate¾ malý | škovránok krátkoprstý / škovránka krátkoprstá > |














