![]() | ![]() | ![]() |
žlna sivá
Picus canus
Grey-faced Woodpecker
Základné informácie
| CeloroÄ�né rozÅ¡Ãrenie: | LEGENDA: |
| Po�etnosť | |
|---|---|
| Po�et hniezdiacich párov/ breeding pairs in SR: | 1 500 - 2 000 |
| Po�et zimujúcich jedincov/ wintering: | 3 500 - 6 000 |
| Po�et párov v Európe/ breeding pairs in EU: | 180 000 - 320 000 |
| Status/ status: | - |
| PopulaÄ�ný trend v SR/ population trends in SR: | stabilný |
| PopulaÄ�ný trend v EÚ/ population trends in EU: | stabilný |
| RozÅ¡Ãrenie |
|---|
| Druh patrí medzi ïat¾ovité. Vyskytuje sa takmer na celom území okrem po¾nohospodársky využívaných plôch bez stromov. Obýva hlavne staršie listnaté lesy, zmiešane lesy, ale aj rozptýlenú zeleò, remízky, brehové porasty, ihliènaté lesy len zriedkavo. V zimnom období zostupuje nižšie |
| Spôsob života |
|---|
| Pomerne stály vták, hniezdi v dutinách, ktoré si sama vytesáva a používa ich aj nieko¾ko rokov. Živí sa mravcami, cvrèkami, rôznymi larvami, dospelým hmyzom, motý¾mi a pod. Potravu zbiera prevažne na zemi, ale aj na nízkych stromoch, budovách, skalách a inde. Na zimu sa s�ahuje do parkov a záhrad. Dutiny po žlne sivej obsadzuje ve¾a druhov vtákov (škorec, dudok a i.), preto je jej výskyt ve¾mi dôležitý aj pre iné druhy. V zime sa dá priláka� na loj. |
| Ohrozenie |
|---|
| Populácia je pomerne stabilná. Ohrozená je nahrádzaním listnatých lesov ihliènatými, strata hodnotných lesných ekosystémov, intenzívne lesné hospodárstvo, chemizácia a i. |
| Poznámka |
|---|
Galéria
| < krutihlav hnedý / krutohlav hnedý | žlna zelená > |











