![]() | ![]() | ![]() |
dudok chochlatý
Upupa epops
Hoope
Základné informácie
| Letné rozÅ¡Ãrenie: | LEGENDA: |
| Po�etnosť | |
|---|---|
| Po�et hniezdiacich párov/ breeding pairs in SR: | 600 - 1 000 |
| Po�et zimujúcich jedincov/ wintering: | 0 |
| Po�et párov v Európe/ breeding pairs in EU: | 980 000 - 1,700 000 |
| Status/ status: | zranite¾ný |
| Popula�ný trend v SR/ population trends in SR: | mierny pokles |
| PopulaÄ�ný trend v EÚ/ population trends in EU: | stredný pokles |
| RozÅ¡Ãrenie |
|---|
| Druh je rozšírený hlavne v južnejších a teplejších èastiach Slovenska. Ojedinele zahniezdi aj v severnejších oblastiach. Je viazaný na oblasti s nízkou vegetáciou - spásane alebo kosené s dostatkom hniezdnych možností. Poèas �ahu je možné ho vidie� roztrúsene po celom Slovensku. |
| Spôsob života |
|---|
| Je prísne s�ahovavý, k nám prilieta v marci - apríli. Hniezdi predovšetkým v dutinách starých stromov, ob¾ubuje staré sady, využíva aj búdky. Živí sa ve¾kými druhmi hmyzu, krtonôžky, kobylky, cvrèky, chrústy a i. Odlieta v auguste - októbri. Zimuje v Afrike, èas� populácie ostáva v južnej Európe (Pyrenejský polostrov). |
| Ohrozenie |
|---|
| Hlavné príèiny ohrozenia sú strata pestrosti biotopov, intenzívne po¾nohospodárstvo a chemizácia (negatívne vplýva na potravnú základòu). Ohrozený je aj stratou hniezdnych možností. Od sedemdesiatych rokov minulého storoèia jeho populácia klesá. |
| Poznámka |
|---|
| stredne ve¾ký vták zltoèiernej farby s bielym podkladom a nápadným chocholom |
Galéria
| < krak¾a belasá | krutihlav hnedý / krutohlav hnedý > |














